Blog

"Az elektromos hajózásé a jövő"

Így fogalmaz interjúnkban Florian Helmberger, a világhírű osztrák Frauscher hajógyár kereskedelmi és marketingvezetője, aki bízik abban, hogy az akkumulátortechnika fejlődésével az e-hajók még nagyobbak lehetnek, és még nagyobb hatótávolságot érhetnek el.

Csaknem százéves múlttal rendelkezik hajóépítő cégük, mely családi vállalko- zásként indult, és ma is az alapító nevét viseli. Dolgoznak még Frauscher-leszár- mazottak a vállalatnál?

Igen, négy Frauscher is! Stefan társ- vezérigazgató, lánya, Johanna az online marketingért felel, Michael szintén társ-vezérigazgató, a fia, Maximilian pedig az értékesítésben vesz részt.

Hol található a gyáruk, és összesen hányan dolgoznak a vállalkozásban?
A felső-ausztriai Ohlsdorfban vagyunk, ahol körülbelül 75 alkalmazottal végezzük a munkát a hajóépítőktől, ácsoktól kezdve a villanyszerelőkön, szerelőkön át a mér- nökökig.

Saját tervezőcsapattal dolgoznak?

Thomas Gerzer irányításával van házon belül egy tervező- és fejlesztőcsapatunk,

de külsős tervezőket is foglalkoztatunk. Jelenleg Stephan Everwinnel (SE Design), Gerald Kiskával (Kiska Design) és Harry Miesbauerrel (Harry Miesbauer Yacht Design) dolgozunk együtt.

Milyen típusú hajókat készítenek? Csak tavakra vagy a tengerekre is gyártanak? Az elektromos meghajtásúak mellett benzinesek is szerepelnek a kínálatuk- ban?

Egy sor 6,1 és 8,3 méter hosszúság közötti elektromos hajót készítünk, főleg tavakra, valamint 7,5 és 14,7 méter hosszúság kö- zötti benzinmotoros hajókat, tavakra és tengerekre egyaránt. Az elektromos ha- jókra külső, de rejtett motorokat, Kräutler és Torqeedo egyenes kihajtású rendsze- reket szerelünk, míg a motoros hajókon kizárólag a Volvo Penta és a Mercruiser Z-hajtóműveivel dolgozunk.

Mióta gyártanak elektromos hajókat?

1955 óta.

S miért hisznek az e-hajózásban?

Szerintünk az elektromos hajózásé a jövő – különösen a tavakon. Csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást, hogy boly- gónk a jövőben is élhető maradjon, így hosszú távon szükségszerű az elektro- mos áram. De vannak más előnyei is

az elektromos hajóknak: nincs helyben károsanyag-kibocsátásuk, működésük pedig csendes. Ez két olyan fontos szempont, amely sok ügyfél számára kényelmesebbé teszi ezeket a hajókat.


Florian Helmberger - Frauscher Shipyard

A megrendeléstől számítva mennyi idő alatt tudnak legyártani egy e-hajót?
Modelltől és specifikációtól függően két hét és négy hónap között meg kell tudnunk építeni egy hajót.

Mely e-hajójukra a legbüszkébbek?

Legújabb modellünkre: a Frauscher TimeSquare 20 egy forradalmian új elektromos hajó katamarán hajótesttel, ikermotorokkal, nagy hellyel a fedélzetén – csodálatos érzés menet közben ott tar- tózkodni. Teljesen csendes, nagy hatótá- volságú, nagyon stabilan fekszik a vízen, és minden kényelmi szolgáltatás megvan benne, amelyre az út során szükség lehet.

Egyszerre hány típust gyártanak, és milyen időközönként jelentkeznek új modellekkel?
Jelenleg öt elektromos és kilenc külön- böző benzinmotoros hajót kínálunk. Álta- lában minden évben piacra dobunk egy új modellt.

Hány országba értékesítenek?

A világ minden tájára szállítunk, márka- kereskedőink és szervizpartnereink 16 országban vannak jelen.

Magyarországon a Balaton kiváló lehetőségeket nyújt az e-hajózásra. Milyen a kapcsolatuk a magyar kereskedőkkel?
Szerintünk a Balaton gyönyörű hely a ha- józáshoz. Stefan Frauscher – aki vitorlás világbajnok is volt – sokszor vitorlázott a Balatonon. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk magyar partnerünkkel, az E-Hajó Center- rel, nagy örömmel dolgozunk velük.

Mi lehet a titok, hogy csaknem 100 év el- teltével is sikerrel működik a cégük?
Azt hiszem, a titok az: soha ne álljunk egy helyben, legyünk innovatívak, hogy az ügyfeleink számára mindig valami újat, kedvezőbbet tudjunk nyújtani.

Ön szerint melyek a cég legfőbb értékei? Mi a családi vállalkozás előnye a nagy- vállalati gyártókkal szemben?
A legnagyobb érdemünk, hogy a Frauscher egyet jelent a hajózás iránti szenvedéllyel, ezért mindig keressük az újítás, a fejlődés lehetőségét. A családi vállalkozás előnye, hogy az ügyfelek személyesen is megis- merkedhetnek a vállalat tulajdonosaival, és láthatják, hogy a termékeket, amelyek- hez hozzájutnak, olyan emberek építik, akik tudásuk és tapasztalataik alapján a legmagasabb minőséget szeretnék nyújtani, míg egy nagyvállalatnál a tulaj- donosi tőkeérték gyakran fontosabb, mint maga a termék. A Frauschernél továbbra is a családi értékek a legfontosabbak, és azt gondolom, hogy az ügyfelek mindezt átérezhetik, amikor felkeresik a gyárunkat.

Melyek a távolabbi céljaik, s milyen irányba fejlődhet az e-hajózás?
Hosszú távon szeretnénk még egy kicsit növekedni, és bővíteni a hajókínálatot. Új elektromos modelleken dolgozunk, és azt is tervezzük, hogy a nagyobb benzines hajókat elektromos üzeműre alakítsuk át. Úgy gondoljuk, az akkumulátortechnika fejlődésével az elektromos hajók még gyorsabbak és még nagyobb hatótávol- ságúak lesznek, így alkalmassá válnak na- gyobb tavakon és előbb-utóbb a tengeren történő használatra is.

Gyártók

Rand NIKHEN Alfastreet Marine Frauscher Regal Electric Prince Europe Northman Mastercraft Marian Boote Narke Candela Comitti Como Seabob Radinn AUDI e-tron foil by Aerofoils VITA

Kapcsolat

  • +36 20 261 9260
    László Barnabás
  • 06 30 957 2765
    Csereklye Dániel

Kapcsolat

  • 1032 Budapest, Bécsi út 189. (irodai cím-  nem bemutatóterem)

    Hajók bemutatása: előre egyeztetéssel Balatonlellei telephelyünkön.

Küldjön üzenetet

Ha bármi kérdése, vagy kérése adódott, írjon nekünk üzenetet, amelyre minél hamarabb választ adunk.
Üzenet küldése